Het Verdronken Land van Saeftinghe is een uitgestrekt schorgebied in de Westerschelde, Zeeland. De Westerschelde is een menggebied van zeewater en rivierwater. Het water dat met vloed de schorgeulen binnenstroomt is dus brak. Het Verdronken Land van Saeftinghe is circa 3200 hectare groot en één van de belangrijkste en grootste schorgebieden van Nederland. Natuurgebied Saeftinghe geeft een goed beeld van het Zeeuwse oerland: een land van slikken, platen, en schorren doorsneden met geulen. Zo kun je hier zien hoe het hele deltalandschap gevormd is.
In de late middeleeuwen was Het Verdronken Land van Saeftinghe een gebied van welvarende polders. Door stormvloeden gingen in de 14de en de 16de eeuw grote stukken van het ingepolderde land verloren. In de 80-jarige oorlog werden ter verdediging van Antwerpen ook opzettelijk de dijken doorgestoken zodat het gebied onder water kwam te staan en een gebied van verdronken land werd. Vanaf de 17de eeuw werd veel gebied weer op de zee teruggewonnen. In 1907 vond de laatste inpoldering plaats en ontstond de “Hertogin Hedwigepolder”, die grenst aan het zuidoostelijke deel van Saeftinghe.
De natuur van Saeftinghe
De plantengroei op het schor weerspiegelt de invloed van het brakke vloedwater. Echt lepelblad is één van de bijzonderheden van Saeftinghe. Deze soort is kenmerkend voor brakke schorren en komt hier veel voor, samen met spiesmelde, gewone zoutmelde, zeeaster, heen, schorrezoutgras en strandkweek. In het oosten, waar de invloed van zoet water groter is, hebben zich verschillende rietvelden ontwikkeld.
Vogels Saeftinghe
Saeftinghe telt naast veel mooie natuur ook veel vogels. Er broeden duizenden kustvogels, zoals zilvermeeuwen en kokmeeuwen, visdiefjes en scholeksters. De rietvelden zijn belangrijke broedgebieden voor Rode Lijst soorten als baardmannetje, blauwborst, rietzanger en bruine kiekendief. In de nazomer verzamelen zich soms wel meer dan 100 bruine kiekendieven uit het deltagebied in Saeftinghe. In de loop van het najaar trekken de meeste daarvan naar het zuiden. Saeftinghe is voor veel doortrekkende en overwinterende vogels van belang als pleisterplaats. Met name ganzen zie je veel in Saeftinghe. In het gebied zijn werkelijk tienduizenden grauwe ganzen aanwezig. Daarnaast leven er onder meer smienten, bergeenden, pijlstaarten en lepelaars.
Adres Bezoekerscentrum Saeftinghe
In het Bezoekerscentrum Saeftinghe vind je veel informatie over het prachtige natuurgebied. Er worden kinderactiviteiten georganiseerd en je kunt een onder begeleiding van een gids wandelingen maken door het Verdronken Land van Saeftinghe.
Van het jaar duizend tot in de middeleeuwen woonden in dit gebied vissers en herders. Met maquettes en verhalen in dialect, wordt verteld hoe deze mensen een bestaan opbouwden. Nog steeds worden af en toe sporen van bewoners gevonden, zoals potscherven of een schoen. Een jonge bezoekster van Saeftinghe ontdekte zelfs een heel graf. Ook deze restanten zijn te zien in het bezoekerscentrum.
Adres Bezoekerscentrum Saeftinghe:
Emmaweg 4
4568 PW Nieuw-Namen (Emmadorp)
Telefoon 0114-633110
© VakantieZeeland.info – Eropuit – Bezoekerscemtrum Saeftinghe Emmadorp / Nieuw-Namen