De geschiedenis van Vlissingen gaat terug tot de 7e eeuw. De naam Vlissingen was al in het jaar 620 bekend. De naam Vlissingen komt waarschijnlijk van een fles, die in allerlei theorieën over de naam een rol speelt en nog steeds in het wapen van de stad te zien is. Vlissingen was toen nog een klein vissersgehucht. Pas na 900 was er sprake van de bouw van een dorp. Door haar strategische ligging was Vlissingen zeer in trek van de ‘landsheren’.
In 1294 werd Vlissingen gekocht door Floris de Vijfde. Het was zijn opvolger Willem III die in 1315 Vlissingen stadsrechten gaf. Vlissingen groeide en bloeide in die periode en de eeuwen daarna als centrum voor met name (haring)visserij, handel en scheepvaart, kaapvaart en slavenhandel. Vlissingen is in de loop der eeuwen in handen van verschillende landen geweest:
- Spanje: 1568-1572
- Engeland: 1585-1616
- Frankrijk: 1809-1815
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was de stad in Spaanse handen, Vlissingen was de tweede stad na Den Briel die zich van de Spanjaarden bevrijdde. In tegenstelling tot Den Briel werd Vlissingen niet door de geuzen bevrijd, maar bevrijdden de eigen inwoners de stad.
Scheepsbouw heeft eeuwenlang het stadsbeeld van Vlissingen bepaald. Één van de werven van de Admiraliteit van Zeeland was in Vlissingen gevestigd. De koninklijke Marine vestigde zich in Vlissingen in de 19e eeuw en bouwde een scheepswerf voor de nieuwbouw, reparatie en uitrusting van marineschepen. In 1875 werd het werfterrein in gebruik genomen door de Koninklijke Maatschappij De Schelde.
In de dertiger jaren van de vorige eeuw wilde de toenmalige burgemeester Van Woelderen de economie van de stad stimuleren met toerisme, de haven en industrie. De havens werden uitgebreid en om Vlissingen te kunnen promoten als badplaats werden een badstrand en een wandelpier ontwikkeld. De pier moest van de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog worden afgebroken. Zo wilde men een landing van de geallieerden voorkomen.
In de Tweede wereldoorlog ondervond Vlissingen de nadelen van haar goede, strategische ligging. De stad werd gebombardeerd en raakte zwaar beschadigd. Na de oorlog werd de wederopbouw van de stad aangepakt. In de zestiger jaren werd het zeehaven- en industriegebied Vlissingen-Oost ontwikkeld. Nu nog is dit gebied van groot belang voor Vlissingen, Zeeland en haar bevolking, want het is een belangrijke economische motor en zorgt voor duizenden arbeidsplaatsen.
Vandaag de dag is Vlissingen een gezellige stad met zo’n 45.000 inwoners.
Bekijk de beste aanbiedingen en last minutes van:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
---|
© VakantieZeeland.info – Vakantie Zeeland | Vlissingen – Geschiedenis Vlissingen